“Desene în limba românã”

Sub acest generic, cu subtitlul (şi nu numai), sala “Gheorghe Anghel” a Palatului culturii din Drobeta Turnu Severin a gãzduit joi, 13 mai, vernisajul unei expoziţii de… artã plasticã, sã-i spunem, neavând un termen mai exact pentru evenimentul în sine, care a propus o serie de creaţii ale artistului plastic FLORIN PREDA-DOCHINOIU.

Între acestea, au fost şi exponate de graficã, de desen în culoare sau în alb negru, combinaţii de graficã şi cadre de  lemn, pânzã cu semne şi simboluri grafice ce se îmbinau cu sculpturi fine, cu elemente de gravurã; aceste creaţii erau expuse atât pe şevalete sau pe socluri, dar şi direct pe podeaua sãlii, creând un univers multiplu, o savantã şi ineditã direcţionare a atenţie privitorului, o propunere artisticã completatã şi de o micro-paradã de creaţie vestimentarã, a unui adolescent de 18 ani, cu trei fete-model, îmbrãcate în diafane şi inedite rochii de mireasã, creaţii unicat, de o fantezie moderatã, expresivã. La fel, ambiental, vernisajul a propus şi un micro-concert de nai şi chitarã, cu partituri binecunoscute ale genului clasic ori folcloric, tratate în manierã etno.

A fost prezent, spre a-l susţine pe expozant şi pe cei care l-au secondat artisticeşte, un adevãrat comando gorjan, Florin Preda-Dochinoiu venind din Motru, în frunte cu primarul acestui oraş, Cosmin Morega, apoi cu primarul comunei Glogova, Gheorghe Alpredi, cu directorul Casei de culturã Motru, Daniel Popescu, de asemenea, cu poetul Nicolae Dragoş – original din Glogova, absolvent al Liceului Traian – Ioan Mocioi, estet şi exeget al operei brânsuşiene, poetele Ana Ionele şi Ioana Burghel. Au mai fost prezenţi, artiştii plastici Andrei Coptil, din Severin, şi Gheorghe Mosorescu, preşedintele filialei Brãila al UAP, Oana-Larisa-Mindoiu, Valentin Vasilescu ş.a. De consemnat şi prezenţa mai mare a adolescenţilor. Amfitrion – Crina Bebec.

Metafora din genericul expoziţiei a convins publicul şi sub aspectul concret al pieselor şi a întregului ansamblu al evenimentului, acesta fiind al doilea, succesiv, al gorjenilor în municipiul nostru, lucru notabil şi de aplaudat, cu atât mai mult cu cât, de fiecare datã, artiştii au fost însoţiţi de alţi artişti ori notabilitãţi ale judeţului lor, fapt care a dovedit o solidaritate demnã de laudã şi de urmat. Felicitãrile sunt de neevitat spre a fi exprimate, ceea ce şi facem fãrã ezitare!