Obedienţa ca mod de viaţã

   Pupi un dos, dar ştii cã face! Sunt cuvinte dupã care se cãlãuzesc  în viaţã servilii zilelor  noastre. Pentru cei fãrã scrupule  este cea mai sigurã metodã de a reuşi în viaţã. Unii o fac din convingere. Alţii la adãpostul anonimatului. Pe indivizi de acest gen îi observãm frecvent în jurul nostru şi din ce în ce mai mult pe reţelele sociale. Linguşirea, slugãrnicia, obedienţa, puparea dosurilor de vãdane obosite ale politicienilor sunt metehne din ce în ce mai vizibile în mediul online.

Nu ştiu cât şi  în ce mãsurã reacţiile noastre la comunicarea politicienilor în mediu online ne schimbã personalitatea!? Nu ştiu nici de ce unii dintre noi îşi murdãresc degetele şi sufletul  scriind şi aducând  laude şi felicitãri  pe paginile  de socializare  ale  unor  politicieni ipocriţi şi gargargii, pentru nişte fapte banale. Nu am sã înţeleg niciodatã ce resort al minţii îl determinã  pe severineanul sau mehedinţeanul, utilizator al reţelelor sociale sã-l felicite într-un mod slinos pe politicianul ales  sau numit într-o funcţie administrativã pentru simplul fapt cã îşi îndeplineşte asumat atribuţiile din fişa postului. Nu înţeleg de unde vin aceste laude deşãnţate, când în Severin şi Mehedinţi numai despre  bunãstare socialã nu poate fi vorba. Nu pot sã înţeleg de unde vine atâta obedienţã oarbã faţã de nişte politruci mediocrii şi blablagii care ne înşealã încrederea zi de zi. Iar dacã tu severineanule îl  feliciţi pe omul politic care ţi-a asfaltat strada dupã 30 de ani în care tu ai stat în noroi, copilului tãu ce îi spui când îţi aduce o mare bucurie în suflet? Sau oamenilor dragi ţie?

Şi apoi cum sã-i feliciţi pe cei din executivul primãriei, primar şi viceprimari, cu peste 10 ani de experienţã în administraţia publicã când de pildã factura de încãlzire emisã de Serviciul de Termoficare este de peste 400 de lei, fãrã apã caldã, în timp ce încãlzirea individualã cu centralã pe gaz este între 120 – 170 de lei (locuinţã 2 camere).

Scãpat de stresul alegerilor când promitea gaz la tot oraşul, candid şi calm, al nostru primar ne anunţã la televiziune cã mai avem de aşteptat cu racordarea la gaz anul acesta din cauza unor chestiuni financiare şi a unor preluãri de active. Acest lucru se întâmplã în timp ce doar în urmã cu o lunã,  desigur întâmplãtor, conducta cu gaz ajunge de pe bulevardul Tudor Vladimirescu pe strada Adrian (spre Castelul de Artã), coboarã pe strada Avram Iancu şi se opreşte în centrul oraşului,  lângã un mare magazin (vezi foto). Cum oare? Coincidenţã sau nu, mai toţi politicienii Severinului au locuinţele racordate la gaz!! Halal compasiune şi empatie pentru greutãţile tale de zi cu zi  severineanule, nu?

Cum sã le ridici osanale celor ce conduc destinele oraşului când taxa de salubrizare  perceputã de operatorul ecologic  creşte de la an la an, ajungând azi la 15 lei/persoanã/lunar şi rãul cel mai mare urmeazã de la jumãtatea acestui an!!? Cum poţi tu primãrie   sã devii sluga unei firme de salubrizare şi sã te ocupi de colectarea taxei de ecologizare,  sã ai apucãturi cãmãtãreşti instituind taxe aberante de 1.008  lei anual şi sã stabileşti un numãr de 7 persoane pentru o familie (7 persoane X 12 luni X 12 lei),  penalizând grosier severinenii  neobişnuiţi cu birocraţia voastrã administrativã? Tare criteriul acesta cu 7 persoane. A crescut natalitatea în Severin oameni buni!! De fapt toate mãsurile şi acţiunile de colectare selectivã a deşeurilor menajere derulate de primãrie s-au soldat cu eşecuri pe linie. Mai mult   Primãria Drobeta Turnu Severin încearcã sã amestece  gunoiul cu arta şi cultura intenţionând sã gãseascã o locaţie   în Palatul Teodor Costescu pentru prestarea acestui serviciu. Pentru comparaţie, taxa de salubrizare în municipiul Cluj unde opereazã acelaşi agent ecologic  costã 11 lei/ persoanã/lunar, anul acesta.

Cum sã-i omagiezi pe ai noştri aleşi când factura emisã de operatorul de apã-canal creşte de la an la an. Cu metrul cub la preţul de 4,34 lei fãrã TVA, cu reţeaua de alimentare cu apã reabilitatã, cu fluviul Dunãrea care îmbrãţişeazã oraşul, dar şi cu niscai diferende juridice şi  financiare, societatea subordonatã primãriei  Severinului se situeazã pe locul 15 pe ţarã la preţul de cost al apei potabile, severinenii plãtind mult mai scump apa ca locuitorii din Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Sibiu, Piteşti, Vâlcea, Oradea şi din alte 20 de oraşe. Curat-murdar, Coane Fãnicã! Vorba lui Nenea Iancu!

Cum sã-i aduci elogii scrise gospodarului oraşului când angajeazã servicii de pazã private  pentru a pãzi soclul de inox  încastrat în beton al fântânii arteziene din centrul oraşului, iar  la televiziune  ne  spune cã  bugetul urbei este sãrac  şi se  vor  identifica  şi alte atribuţii pentru angajaţii  poliţiei locale pentru a se face economii la buget. Şi apoi cum sã te plângi cã nu ai bani la bugetul local când ai fost stãpânul cãsuţelor din organigramele  instituţiilor subordonate primãriei atâta amar de vreme. Şi exemplele  pot continua cu asfalt prost turnat, cu racordãri la canalizãri prost fãcute ce emanã  miros pestilenţial, cu racordare la gaz pe ochi frumoşi, fapte şi lucruri pe care fiecare dintre noi le putem vedea şi gãsi fiecare la tot pasul. Oare aceasta este experienţa lor de peste 10 ani de muncã în administraţie? Desigur pentru lãudãtorii de profesie şi cei care au primit şi niscai sinecuri de la politrucii zilei, în mediul online totul este perfect, edilii vã aratã cã sunt harnici şi posteazã fotografii  adunând gunoiul, recepţioneazã lucrãri de calitate şi drãmuiesc la sânge banii severinenilor, viaţa este minunatã şi toţi suntem fericiţi.

Dar dincolo de mediul online, revenind în lumea realã,  calitatea vieţii majoritãţii severinenilor are de suferit pentru cã ni se bagã adânc şi cu tupeu  mâna în buzunar şi ni se oferã în schimb servicii publice de proastã calitate. De altfel între 30 şi 35 de procente din veniturile marii majoritãţii a severinenilor se duc în sacul fãrã fund al primãriei oraşului. Iar la acest rãu care ni se întâmplã tuturor îşi aduc aportul şi cei care prin linguşire, servilism, pupincurism şi obedienţã devin cu voie sau fãrã voie purtãtori ai rãului social care ne inundã viaţa. Iar obedienţa de tot felul reprezintã cancerul inserãrii rãului în corpul comunitãţii noastre.

About autor