Liviu Mazilu, victima unei execuţii politice nedrepte

Conducerea PNL Mehedinţi a fost dizolvatã, iar preşedintele acestui partid, Liviu Mazilu, înlocuit de pe Colegiu 2 Senat, acolo unde fusese votat de cãtre colegii sãi ca reprezentant al USL. Decizia partidului de a-l înãtura din fruntea filialei mehedinţene pe preşedintele Liviu Mazilu a fost una surprinzãtoare, dar şi nedreaptã în acelaşi timp.

În fapt, este vorba de o adevãratã execuţie politicã, demers care nu are niciun fundament din cel puţin douã perspective. În primul rând pentru cã momentul este total nepotrivit, cu puţine zile înaintea începerii oficiale a campaniei electorale, iar în cel de-al doilea rând pentru cã Liviu Mazilu şi-a adus o contribuţie decisivã la reafirmarea PNL Mehedinţi. Rezultatul bun înregistrat la alegerile locale de PNL Mehedinţi este rodul implicãrii ferme a lui Liviu Mazilu în activitatea politicã a partidului în fruntea cãruia se afla. A fost pentru prima datã în istoria PNL Mehedinţi când acest partid a obţinut doi primari orãşeneşti, respectiv la Orşova şi Strehaia, iar în urma negocierilor postelectorale şi un post de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Toate aceste performanţe electorale s-au datorat, în mare mãsurã, viziunii şi abilitãţii politice a lui Liviu Mazilu. Mai mult, de când conduce destinele PNL Mehedinţi, Liviu Mazilu s-a dovedit un foarte bun organizator, care a ştiut sã lupte eficient pentru partidul pe care îl reprezenta, oricare ar fi fost contextul şi conjunctura politicã.

ªi în USL Mehedinţi aportul sãu a fost unul semnificativ, deoarece fãrã implicarea sa Adrian Duicu n-ar fi ajuns preşedintele Consiliului Judeţean. Demiterea şi înlocuirea sa din postura de candidat a USL Mehedinţi pentru Colegiu 2 Senat este nedreaptã pentru Liviu Mazilu şi prin prisma faptului cã acest colegiu era considerat unul eligibil. Cu alte cuvinte, când se vedea deja senator, Mazilu se vede pus în postura ingratã pentru un politician, de a fi înlocuit cu Tudor Chiuariu, un fost ministru despre care nu se mai ştia nimic. Chiar şi în comparaţie cu celãlalt colegiu atribuit PNL Mehedinţi, mazilirea lui Liviu Mazilu este, iarãşi, nedreaptã. Pentru cã Viorel Palaşcã, candidat de asemenea pe un un colegiu eligibil, acelaşi pe care îşi exercitã în prezent funcţia de deputat, a fãcut mult mai puţin pentru PNL Mehedinţi, comparativ cu Liviu Mazilu.

În altã ordine de idei, aceastã execuţie politicã a lui Liviu Mazilu este, în fapt, şi o execuţie a PNL Mehedinţi. Partidul se aflã, în aceastã perioadã, într-o situaţie cât se poate de defavorabilã, fiind practic pus, pe de-o parte, în postura de a accepta un preşedinte interimar din alt judeţ, iar pe de altã parte de a susţine un candidat impus de la centru. Aceastã conjuncturã afecteazã, inevitabil, şi strategia electoralã a USL Mehedinţi, fiindcã, orice s-ar spune, Liviu Mazilu era un politician abil, cu multã experienţã electoralã. Într-o astfel de situaţie, el nu mai poate fi utilizat nici ca preşedinte de partid, nici ca un candidat direct implicat în competiţie.

Dincolo însã de toate aceste aspecte, execuţia politicã nedreaptã a lui Liviu Mazilu îşi va pune amprenta şi asupra rezultatului USL Mehedinţi la alegerile parlamentare şi asupra evoluţiei viitoare a liberalilor locali ca partid politic. Liviu Mazilu reuşise sã aducã liniştea şi unitatea în filialã. Dupã alegerile parlamentare, nu este exclus ca în interiorul PNL Mehedinţi sã reaparã tensiuni majore, ale cãror consecinţe politice nedorite pot sã se resimtã o lungã perioadã de timp.

Tags: ,

About autor