Arc peste timp Cãtunele – Sişeşti

 

 

Cei 27 de elevi din clasele I-IV ai Şcolii Primare DEALUL VIILOR  din comuna Cãtunele s-au pregãtit de mult timp pentru o surprizã pe care au realizat-o la Cãminul de bãtrâni din comuna Şişeşti, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Copiilor le plac bunicii şi bunicile fiindcã au grijã mereu de ei: îi primesc mereu cu dragoste, îi lasã sã se joace şi sã facã nãzbâtii, le dau cea mai bunã mâncare, le ţin partea când sunt certaţi de pãrinţi,  le dau sfaturi, îi laudã când ia note mari, îi apãrã când se ceartã, le dau bani la secret şi îi invitã sã revinã la ei. Dupã pãrerea mea bunicii sunt fiinţele cele mai dragi.

De aceea ideea mãmicuţei Ionela Retezeanu de a vizita cei 26 de bunici care trãiesc într-un singur loc, a fost bine primitã de pãrinţi şi de copii.

Elevii s-au antrenat de mai multe ori pentru a realiza un spectacol frumos. Cu cântece de Crãciun, cu poezii vesele, cu scurte proverbe, toate legate între ele ca o betealã rãsucitã a bradului de Crãciun.  Fiecare elev s-a transformat într-un personaj din basmele şi poveştile copilãriei noastre. Au avut costume speciale fãcute de pãrinţii lor sau împrumutate de la bãtrânii satului. Elevii au fost îmbrãcaţi în costume  gorjeneşti,  cu cãciuli, cu brâuri din piele, cu traiste ţãrãneşti şi cu cizmuliţe lustruite.

Dascãlii, pãrinţii şi persoane de bunãcredinţã s-au ocupat cu donaţiile pentru bunici. S-au strâns mai multe bunuri, îmbrãcãminte, dulciuri, alimente, încãlţãminte etc.

Elevii din clasele a II-a şi a IV-a au pictat mai multe felicitãri pentru bunici, cu  îngeraşi, îndrumaţi de profesoara de englezã Rãducan Corina şi educatoarea  Fleancu Vali.

Profesoara de Religie Ion Ionela Anişoara i-a învãţat colinde şi versuri despre Naşterea Domnului nostru IIsus Hristos. Este o persoanã sufletistã şi dinamicã, de aceea a strâns foarte multe donaţii pentru bunici.

Învãţãtoarea  Iovãnicã Nadia a rãspuns de disciplina grupului  de elevi, i-a condus în microbuz şi a avut grijã ca totul sã fie bine.

Dimineaţa s-au pregãtit cele 27 de sacoşe cu cadouri pentru bunici. Apoi ne-am  deplasat cu microbuzul şi maşinile personale ale pãrinţilor la Cãminul de bãtrâni de la Sişeşti. Am fost primiţi cu dragoste şi cu multã emoţie. Unele bunicuţe au vãrsat lacrimi de bucurie.

Am cântat, am colindat, am dat cadourile, am fãcut fotografii.

Am fost foarte impresionaţi. Am fost pentru prima datã în mijlocul unor bunici care s-au bucurat de tinereţea noastrã. Un bunic ne-a spus cã am realizat un arc peste timp între 2 generaţii: una la apusul vieţii şi alta la rãsãritul ei. Unul dintre copii m-a  întrebat dacã a avut dreptate. I-am spus cã bunicul a rostit cuvinte pline de înţelepciune. Aşa cã am decis sã intitulez aceastã scrisoare cu vorbele bunicului.

La acţiune au participat urmãtorii oameni de bunã credinţã ca sponsori:

· Pãrinţii elevilor din comuna Cãtunele;

· Binecredincioşii Parohiei Motru;

· Cadre didactice din comuna Glogova şi Motru.

Tuturor le mulţumim din suflet !

A consemnat,

Învãţãtor: Vasile Georgeta,

ªcoala Primarã Dealul -Viilor, Comuna Cãtunele, judeţul Gorj