Doi poliţişti mehedinţeni decoraţi de preşedintele României

Agentul principal de poliţie Popescu Laura-Georgiana şi agentul şef adjunct de poliţie Conteanu Aurelian-Stelian de la Poliţia Vânju Mare-Mehedinţi au fost decoraţi de cãtre Preşedintele României, Traian Bãsescu.

 

Poliţista Laura Popescu a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, dupã ce a fost înjunghiatã mişeleşte de un bãrbat, în timp ce încerca împreunã cu colegul sãu, Aurelian Conteanu, sã aplaneze un conflict izbucnit pe raza localitãţii mehedinţene Rogova. “Preşedintele României, Traian Bãsescu a conferit, în semn de înaltã apreciere pentru curajul, profesionalismul şi fermitatea de care a dat dovadã pentru aplanarea unor fapte de vandalism care au avut loc, în data de 12 noiembrie 2011, pe raza localitãţii Rogova, judeţul Mehedinţi, rãmânând un model al tinerelor generaţii de apãrãtori ai legii şi ordinii publice, Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, domnului agent şef adjunct de poliţie Conteanu Ambrozie Aurelian-Stelian. Totodatã, şeful statului român a acordat Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, doamnei agent principal de poliţie Popescu Ion Laura-Georgiana, în semn de înaltã apreciere pentru spiritul de sacrificiu, profesionalismul şi fermitatea de care a dat dovadã pentru aplanarea unor fapte de vandalism care au avut loc, în data de 12 noiembrie 2011, pe raza localitãţii Rogova, judeţul Mehedinţi, incident în cursul cãruia a fost rãnitã, rãmânând un model al tinerelor generaţii de apãrãtori ai legii şi ordinii publice”, a precizat purtãtorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Nicolae Lohon.

La data de 12 noiembrie a.c., ora 22.50, E. Ion, de 50 ani, din comuna Rogova, a sesizat telefonic prin 112, ofiţerul de serviciu de la I.P.J. Mehedinţi cu privire la faptul cã mai multe persoane îi vandalizeazã autoturismul parcat în faţa locuinţei pe drumul public. Apelul a fost preluat de cãtre dispecer care a trimis la faţa locului o patrulã din cadrul Secţiei 7 Poliţie Ruralã Vînju-Mare, formatã din doi agenţi de poliţie. “La faţa locului poliţiştii au stabilit prin activitãţi specifice faptul cã este vorba de un grup de patru persoane, una dintre aceasta identificatã ulterior ca fiind L. Dumitru, de 51 ani, la vederea echipajului de poliţie a proferat injurii şi ameninţãri la adresa acestora, manifestându-şi totodatã intenţia de a-l lovi pe unul dintre poliţişti. Agentul de poliţie a reuşit imobilizarea şi încãtuşarea persoanei în cauzã. Ulterior, în ajutorul persoanei recalcitrante au intervenit B. I., de 17 ani, L. A., de 17 ani şi O. Georgicã, de 46 ani, toţi din localitate, acesta din urmã provocându-i, cu un corp contondent tãietor înţepãtor, o plagã înjunghiatã agentului de poliţie Laura Popescu şi exprimându-şi totodatã intenţia de a-l lovi şi pe celãlalt poliţist. În aceaste împrejurãri, agentul de poliţie a folosit armamentul din dotare, executând 3 focuri de avertisment în plan vertical şi 3 în direcţia agresorului, producându-i 3 plãgi împuşcate în genunchiul stâng, coapsa stângã şi abdomen. Întrucât L. A. nu s-a supus somaţiilor, poliţistul a executat în plan vertical încã un foc de armã, determinându-l pe acesta sã înceteze activitatea infracţionalã”, a precizat într-un comunicat de presã IPJ Mehedinţi.

Laura Popescu lucreazã de doi ani în poliţie, dupã absolvirea şcolii de agenţi de poliţie fiind repartizatã la Poliţia Vînju-Mare. Pânã în septembrie anul acesta, şi-a desfãşurat activitatea ca ajutor şef de post la Postul de Poliţie Rogova, iar în urma reorganizãrii poliţiei în mediul rural, a fost mutatã la secţia de poliţie Vânju-Mare. Poliţista îi cunoştea foarte bine pe suspecţi, mai ales cã aceştia sunt „clienţi” vechi ai oamenilor legii. Doi dintre bãrbaţi au antecedente penale, fiind cercetaţi în cursul acestui an, în mai multe rânduri pentru lovire, insultã, ameninţare, furt calificat, port ilegal de cuţit şi conducere fãrã permis. De fiecare datã au fost însã cercetaţi în stare de libertate, fiind scoşi de sub urmãrire penalã şi sancţionaţi de procurori cu amendã administrativã.