Vin alegerile. AVEM CIRC. DAR UNDE E PÂINEA?

Elodia de la Oltchim

 

Acum ne-am lãmurit cum stã treaba cu telenovela Oltchim, cu tribulaţiile domnului Dan, cu ciocoii vechi şi noi, şi e timpul sã tragem nişte concluzii, în mãsura în care acestea pot fi trase. Nu cred cã şi-a fãcut cineva mari iluzii cã Dan Diaconescu are banii necesari pentru a cumpãra Oltchimul. Ar fi fost minunat sã-i aibã. Unii dintre noi ne-am gândit cã poate în spatele lui stã vreun mare magnat rus sau german şi cã astfel lucrurile se vor rezolva, într-un final, spre bucuria miilor de salariaţi şi a milioanelor care aşteaptã un salvator al naţiei îngenuncheate de democraţie, corupţie, nepãsare şi demagogie.

Din pãcate nu prea e niciun asemenea potentat est sau vest European în spatele domnului Dan. Din pãcate mai ales pentru bieţii angajaţi ai combinatului care-şi vãd iluziile destrãmate. Totul a fost de fapt un circ, o telenovelã din care Dan Diaconescu a tras un oarece profit mediatic, deci politic, profit pe care sondajele de opinie nu l-au mãsurat încã dar e uşor de bãnuit. Dan Diaconescu şi-a atins ţintele de notorietate la maxim, toate televiziunile urmãrindu-l zi şi noapte. Povestea nu are însã un final fericit pentru oameni, cel puţin pânã în acest moment nu. Combinatul va fi scos din nou la vânzare, la anul, asta dacã-l va mai cumpãra cineva odatã ce e plin de datorii. O gaurã neagrã. O vacã de muls pentru firme şi firmuliţe. Un exemplu trist pentru ce a ajuns aceastã ţarã, pentru umilinţa uriaşã pe care o îndurã oamenii simpli şi de bun simţ într-o ţarã cãlcatã-n piciore de mafioţi de toate culorile politice. O întrebare legitimã în acest moment ar fi oare cu cine vor vota salariaţii de la Oltchim pe 9 decembrie? Cu PDL? Cu USL? Cu PP-DD? Dupã toatã mizeria din ultimele sãptãmâni e greu de aproximat. Politica e o mizerie, o ştim. Şi pe aceastã mizerie criza se accentueazã, oamenii o duc din ce în ce mai greu şi nicio speranţã nu se mai profileazã la orizont.

 

Murind cu Bãsescu de gât

   Şi pentru cã tot vorbeam de sondaje, ultimul dintre acestea, CSOP, sondaj comandat de PDL taman înainte de constituirea ARD, spune cã dacã mâine ar avea loc alegeri parlamentare, USL nu ar trece de 50 la sutã în vreme ce proaspãta Alianţa România Dreaptã (PDL-PNŢCD-ICCD-NR) ar lua 24%. PP-DD ar intra pe locul trei în Parlament cu 14% din voturi, UDMR-ul, cu 5%, PRM (3%) şi PNG(2%) şi nu ar intra în Parlament.

Sondajul are şi alte pãrţi interesante: despre apariţia ARD doar 26% au rãspuns cã este un lucru bun, 31% spun cã este un un lucru rãu, iar 43% nu au vrut sã se exprime pe acest subiect. Cât despre Traian Bãsescu, USL ar trebui sã-l lase pe preşedinte sã-şi ducã la final mandatul spun 48% dintre repondenţi, în timp ce 36% din cei intervievaţi doresc ca USL sã reia suspendarea şi, vorba aia, sã moarã cu Bãsescu de gât. Ceea ce USL a mai încercat în aceastã varã, fãrã succes, lãsând în urmã un Crin Antonescu neconsolat. Bãsescu a rãmas în picioare şi încã nu şi-a jucat ultima carte. Abia dupã 9 decembrie o va juca. Atunci va avea un cuvânt greu de spus.

Dacã USL obţine peste 50% din sufragii va trebui sã desemneze un premier din rândurile acestei alianţe, alianţã care a dat cu el de pãmânt la referendumul din varã. Grea dilemã. Dacã USL nu va obţine 50% plus unu atunci, abia atunci Traian Bãsescu îşi va freca palmele de bucurie, încercând sã-i scoatã din joc pe actualii guvernanţi, bazându-se pe cei din ARD, pe minoritãţi, pe eventualii transfugi, pe PP-DD desigur, cãci PP-DD va intra fain frumos în parlament.

 

ARD în flãcãri traşi pe dreapta

   Nu a trecut mult timp de la alegerile locale şi PDL se pare cã nu a învãţat nimic din experimentele de coaliţii judeţene eşuate destul de lamentabil. Vrând sã oculteze cât mai mult din sigla PDL şi din imaginea catastrofalã a guvernãrii Emil Boc, PDL s-a aruncat într-o formulã şi mai riscantã, A.R.D. în ideea altfel generoasã a coalizãrii dreptei. Numai cã poporului numai de ideologii, doctrine şi idei politice nu-i arde. Ce ştie poporul ce-i dreapta? Şi la ce-i foloseşte dacã eventual ştie? Electoralmente, ARD e tot o formulã grãbitã şi neconcludentã, şi care efectiv nu are timp sã se maturizeze pânã la alegerile din               9 decembrie.

Potrivit sondajului mai sus amintit PDL, singur, ar fi luat 22%, restul pânã la 24% e acoperit de celelalte formaţiuni din noua alianţã, de ţãrãnişti, de oamenii lui MRU etc. E foarte puţin. Dacã de PNŢCD mai ştim câte ceva, au o tradiţie deşi aceastã tradiţie e disputatã de câteva tabere, despre Forţa Civicã  de exemplu, ce sã spui? Nu-ţi vine sã spui nimic, deocamdatã. La un moment dat PDL va înţelege cã tot singur trebuie sã punã umãrul la cãruţa opoziţiei, asumându-şi guvernarea Boc cu luciditate şi gãsind o formulã mult mai fermã, mai neevazivã, de a se reînfãţişa electoratului decepţionat.

În momentul de faţã PDL are o problemã mai degrabã cu PP-DD decât cu USL, care e mult în faţã. Un PP-DD tenace şi imprevizibil. Şi USL are aceiaşi problemã: PP-DD care ciupeşte binişor din electoratul dezamãgit.

Nu mai e mult şi deja intrãm în campania electoralã, în mod oficial. Circul e garantat. Dar unde e pâinea?

Tags: ,

About autor