Guvernarea USL – cu sabia lui Bãsescu deasupra capului

Odatã cu venirea toamnei întreaga societate româneascã îşi numãrã rãnile, frustrãrile şi micile  satisfacţii dupã o varã politicã confuzã şi incandescentã. România de dupã referendum nu e cu totul diferitã de cea dinaintea referendumului, ci doar puţin mai obositã, mai decepţionatã şi mai confuzã.

Pentru USL povestea estivalã cu suspendarea lui Traian Bãsescu a fost un eşec, un eşec cu aparenţele unei jumãtãţi de victorii – cãci USL a reuşit sã mobilizeze împotriva preşedintelui suspendat 7,4 milioane de cetãţeni. Dar costurile politice au fost totuşi semnificative mai ales în ceea ce priveşte felul în care România,  statul de drept, e vãzutã şi judecatã pe plan european. Apoi, în ceea ce priveşte planul intern, întreg demersul guvernamental a fost suspendat în aer de dragul referendumului, iar populaţia a resimţit acest lucru. Nu în ultimul rând, marele perdant al chestiunii referendumului e chiar Crin Antonescu care se vede astãzi într-o poziţie de imagine       cel puţin dificilã.

La antipod, pentru tabãra bãsescianã, adicã PDL, chestiunea referendumului are aparenţele unei victorii, deşi, la drept vorbind, nu prea e, odatã ce pentru suspendare s-a exprimat un numãr atât de mare de cetãţeni şi Traian Bãsescu a regãsit biroul pierdut graţie jocului la masa verde a CCR. Corectã sau nu, decizia Curţii Constituţionale a pus însã punct unei aventuri politice din care fiecare parte implicatã ar trebui sã înveţe ceva. Mai ales acum când la orizont sunt alegerile parlamentare. Nu ştim dacã data de 9 decembrie e bunã sau rea. Probabil va fi o vreme rece care va ţine oamenii în case. Deşi nu acesta va fi poate principala raţiune pentru care mulţi vor sta în case, ci neîncrederea, eterna deja neîncredere în politicieni.

Cu un Traian Bãsescu revenit la Cotroceni guvernarea USL e cam pe muchie de cuţit şi în 9 decembrie îşi cam joacã soarta. Dacã USL va lua un numãr suficient de mandate în viitorul parlament poate-poate va rãmâne la putere. Asta dacã nu cumva PDL revine în forţã şi, printr-o politicã abilã de coalizare, plus atuul numit Traian Bãsescu, nu va rãsturna situaţia în favoarea sa sau a unei noi formule guvernamentale. Bãtãlia din 9 decembrie e decisivã pentru soarta guvernului Ponta. Va supravieţui acesta furtunii politice de la începutul iernii? Rãmâne de vãzut. Momentan sondajele (CCSB) dau vreo 62% vot pro USL. Dar dau şi vreo 18% PDL în vreme ce PP-DD strânge doar vreo 8%. Acest uimitor 18% al PDL e marele semn de întrebare pentru momentul 9 decembrie. Cum a reuşit partidul lui Emil Boc sã urce de la 9-10% taman la 18% în câteva luni? Pãi a reuşit, şi a reuşit pe fondul coalizãrii cu Traian Bãsescu în povestea referendumului. Datoritã acestei poveşti PDL şi simpatizanţii lui Traian Bãsescu s-au solidarizat puternic şi sunt toate şansele ca aceastã realitate sã persiste şi sã se amplifice chiar în decembrie. E clar cã PDL vine puternic din urmã, scãpat de povara guvernãrii şi de stihiile ei. Cu toate cã o prea mare apropiere de Traian Bãsescu nu avantajeazã PDL, Traian Bãsescu “bucurându-se’’ de o impopularitate majorã, dincolo de nucleul dur de simpatizanţi pe care-i are.

Una peste alta dupã aceastã perioadã de acalmie  vine, şi vine negreşit, o perioadã şi mai crâncenã din punct de vedere al disputelor politice.

Tags: ,

About autor