Scandal în învãţãmântul mehedinţean

Deputatul PNL de Mehedinţi, Virgil Popescu, aduce acuzaţii grave conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, ca reacţie la recentele scandaluri privind desfiinţarea mai multor clase de la liceele din judeţ. Deputatul liberal merge şi mai departe şi spune cã şefa învãţãmântului mehedinţean ar fi în spatele acestor reduceri, pentru a pãstra toate clasele Liceului Decebal, deşi aici situaţia aratã cã unitatea şcolarã va pierde clãdirea în care funcţioneazã. Vedeţi ce îi rãspunde şefa învãţãmântului mehedinţean!

Recentele scandaluri de la mai multe licee din judeţul nostru privint reducerea cifrei de şcolarizare, mai exact tãierea câte unei clase au atras atenţia şi deputatului liberal Virgil Popescu, care aduce acuzaţii grave conducerii Inspectoratului Şcolar. Deputatul a declarat cã va face o interpelare parlamentarã prin care va cere explicaţii ISJ Mehedinţi. Acesta mai spune cã şefa ISJ Mehedinţi ar fi nesocotit ordinul ministrului educaţiei şi, mai grav, doreşte sã concedieze profesori şi sã închidã clase pentru a proteja o persoanã de la Colegiul „Decebal”.

„Am aflat cu stupoare cã inspectoratul şcolar a emis o hotãrâre de Consiliu de Administraţie prin care reduce cifrele de şcolarizare la liceele din judeţ. Inspectorul general Pintea a propus CA şi a reuşit sã obţinã reducerea cifrei de şcolarizare, sã le taie câte o clasã de la fiecare din aceste licee în detrimentul leceelor din Severin sau a liceelor din altã parte.

Practic, Liceul de la Vînju Mare, care are acum trei clase de a-IX-a, va rãmâne cu douã clase, pentru ca prietenul dânsei şi al ministrului Pop, de la Liceul DECEBAL sã pãstreze clasele, deşi clãdirea colegiului este retrocedatã şi în scurt timp nu va mai putea şcolariza. Ori sã îşi baţi joc de copiii din Vînju Mare, Orşova, Strehaia, Baia de Aramã ca sã îşi ajuţi un prieten care la rândul lui te-a ajutat, mi se pare inadmisibil”, a declarat deputatul Virgil Popescu.

Acuzaţii extrem de grave, pentru care am cerut şi punctul de vedere al şefei Inspectoratului Şcolar Mehedinţi. Aceasta spune, nici mai mult nici mai puţin, cã deciziile luate de Consiliul de Administraţie au fost luate în concordanţã cu planul de şcolarizare şi metodologia legalã.

„Propunerile unitãţilor de învãţãmânt, şi fac referire aici la proiectul planul de şcolarizare, au fost analizate la Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, astfel încât acolo unde s-a convenit şi s-a considerat cã e nevoie sã se intervinã cu anumite modificãri, s-au realizat proiectul plan de şcolarizare şi acesta a fost înaintat cãtre MEN spre aprobare. Deci nu vorbim de desfiinţãri, deoarece pentru fiecare an şcolar, fundamentarea planului de şcolarizare se realizeazã dupã o metodologie. În momentul în care metodologia respectivã este aprobatã prin Ordin de Ministru şi transmisã în teritoriu se opereazã şi se analizeazã fiecare propunere a unitãţilor de învãţãmânt, astfel încât, în conformitate cu numãrul de absolvenţi, pe care îi avem înscrişi în clasa a opta, stabilim şi numãrul de clase pentru nivelul liceal.Acest lucru s-a întâmplat şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi”, a replicat inspectorul şcolar general Mirela Pintea-Enea.

În principiu, inspectorul şcolar general spune cã numãrul de levi a scãzut la nivelul întregului judeţ, iar în ceea ce priveşte Colegiul DECEBAL, şi aici sunt mai puţine clase, deci acuzaţiile deputatului sunt nefondate.

În altã ordine de idei, Pintea-Enea mai spune cã nu a desfiinţat clase de la liceele tehnice, ci de la liceele teoretice, iar planul de şcolarizare se realizeazã dupã criterii clare, stricte şi în conformitate cu ordinele venite de la minister. Mai mult, inspectorul general spune cã politicienii ar trebui sã ajute şi nu sã încurce gestionarea unor astfel de situaţii.

About autor