Jos labele de pe Liceul din Vânju Mare!

               * Situaţia Liceului Teoretic “Dr. Victor Gomoiu” din Vânju Mare se pare cã a avut marea… virtute de a-i coaliza pe consilierii locali de cele mai diferite culori în scopul obştesc de a salva aceastã instituţie şcolarã de la dispariţie. I-am putut vedea, susţinând cauza amintitei unitãţi de învãţãmânt, pe pesediştii Aladin Gigi Georgescu şi Nicolae Ruginã (foto), preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, repectiv primarul oraşului Vânju Mare, şi pe liberalii Dan Trancotã şi Marian Goşa. Un lucru, ca principiu şi ca imagine, îmbucurãtor. Vorba unui personaj caragialean, în vremuri ca acestea, “micile pasiuni trebuie sã disparã”. Perfect! Numai cã, dacã au de gând sã apere in corpore cauza Liceului Teoretic “dr. Victor Gomoiu”, ei trebuie sã o facã inteligent, aplicat, cu eforturi, inclusive lobistice, bine coordonate, şi nu haotic, fiecare pe cont propriu, cum ar veni. Am mai observat o notã comunã în discuţiile din şedinţa consiliului local vânjean: doamna Mirela Pintea Enea, inspectorul şcolar general al judeţului Mehedinţi este un fel de inamic public numãrul unu pentru vânjeni, deşi, potrivit surselor noastre, dumneaei nu s-ar fi numãrat printre talibanii “anti Vânju” din consiliul de administraţie al ISJ Mehedinţi. Rãmân la pãrerea cã, în ciuda deciziei luate de consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, lucrurile nu sunt  bãtute în cuie, iar o discuţie deschisã, fãrã prejudecãţi şi fãrã interese subterane, la aceeaşi masã, a tuturor pãrţilor implicate ar duce la o rezolvare amiabilã şi de duratã a problemei. Pentru cã, altminteri, şi noi, care preţuim şi iubim întemeiat şcoala aceasta, vom continua sã avertizãm, pe orice cale: JOS LABELE DE PE LICEUL DIN VÂNJU MARE!

* Pãrerea aceasta a fost împãrtãşitã întrutotul şi de profesorul Emil Miricã, fost inspector şcolar general al judeţului Mehedinţi, în cadrul emisiunii TRIBUNA SOCIETÃŢII CIVILE de la Galaxy TV, care a fost difuzatã la începutul acestei sãptãmâni. Sugestiile sale au vizat şi o serie de mãsuri cu caracter reformist/reparatoriu în acest important domeniu de activitate. Din pãcate, în foarte multe asemenea situaţii complicate, rãul a apucat sã fie fãcut şi produce efecte. Ceea ce ar face necesarã o reformã de fond a sistemului.

* Aplicarea noii legi a salarizãrii şi “revoluţia” fiscalã au produs, se pare, multe turbulenţe, vizibile pe fluturaşii de salariu, prin urmare şi în buzunarele angajaţilor. Mii de salariaţi nu pot, pe drept cuvânt, sã înţeleagã cum nişte mãsuri menite sã ridice standardul de viaţã al cetãţenilor au, prin aplicarea acestora, efectul contrar. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început deja sã se încurce serios în explicaţii şi confuzia pe care o rãspândeşte sporeşte iritarea a tot mai multe categorii de angajaţi, bugetari sau din sectorul privat. Primãvara care se apropie se anunţã, prin urmare, extrem de turbulentã în plan social. Guvernul V.V. Dãncilã nu va avea deloc o viaţã uşoarã, în ciuda tuturor bunelor intenţii declarate.

* Locatarul de la pensiunea Cotroceaua Mov şi-a luat de mânã (pãi, altfel cum?!) consoarta şi a plecat într-o vâjâialã prin Tenerife, vasãzicã printr-un cunoscut arhipelag exotic din Oceanul Atlantic, aparţinând Regatului Spaniei. Poate cã totul s-ar fi întâmplat într-o atmosferã misterioasã, de (semi) clandestinitate, dacã o conaţionalã de-ale noastre, stabilitã de ani buni în Tenerife, nu ar fi menţionat pe Facebook numele hotelului de cinci stele în care este cazat preşedintele României, “împreunã cu scumpa sa soţie”. Aşa, însã, am mai avut o dovadã cã meşterul Werner îşi ia concediu ori de câte ori cer muşchii lui. Sau ai distinsei şi “scumpei” sale neveste. Care, aflându-se dumneaei într-o vacanţã intersemestrialã, a bãtut din picior cã simte nevoia de ceva aer atlantico-mediteranean. Zis şi executat. Drept e cã trecuse destul de mult de la vacanţa sãrbãtorilor de iarnã, iar oboseala se acumulase, n’aşa, cãcãlãu, mãria-ta, în sânul cuplului prezidenţial… Aşa cã, fiţi înţelegãtori, stimaţi compatrioţi, şi nu mai mormãiţi a nemulţumire în bãrbile voastre mai mult ori mai puţin rase! Cã nu-i frumos. Aduceţi-vã aminte de toate astea mai spre varã, când vã numãraţi mãrunţişul ca sã vedeţi cât vã mai rãmâne pentru vreo escapadã oarecare. Atunci puteţi ieşi în stradã. Mãcar sã vã rãcoriţi. Sufleteşte, fiindcã altfel… e varã, varã, soare-afarã!

About autor