Evaluarea activitãţii desfãşurate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi în anul 2017

   Creşterea gradului de siguranţã şi protecţie pentru cetãţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradalã şi cea rutierã, a reprezentat pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, principala prioritate, astfel, ca urmare a celor 484 de acţiuni pentru prevenirea faptelor antisociale desfãşurate, la nivelul unitãţii noastre s-a întregistrat o diminuare procentualã de 15,01 % a infracţionalitãţii sesizate. La infracţiunile sesizate contra patrimoniului se constatã o scãdere cu 18,93% fapte în anul 2017, faţã de perioada similarã a anului 2016. Referitor la infracţiunile de furt, numãrul total al acestora cunoaşte o scãdere procentualã de 23,08% în anul 2017 comparativ cu 2016.

Criminalitatea stradalã este caracterizatã, în general, de infracţiuni fãrã un pericol social deosebit, însã având în vedere locul în care sunt sãvârşite, acestea creeazã o stare de disconfort.

La nivelul I.P.J. Mehedinţi, în anul 2017, criminalitatea stradalã s-a diminuat cu 5,07% faţã de anul 2016, fiind sesizate un numãr de 262 infracţiuni stradale, dintre care 224 în mediul urban şi 38 în mediul rural.

Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, 16,03% sunt constatate în flagrant.

În mediul rural, criminalitatea sesizatã înregistreazã scãderi la infracţiunile contra patrimoniului (25,5%) şi contra persoanei (16,91%).

De asemenea, în anul 2017 s-au dispus mãsuri preventive faţã de 184 de persoane.

În anul 2017, poliţiştii Serviciului de Investigarea Criminalitãţii Economice, au reuşit recuperarea a 2.577.430 lei din prejudiciul cauzat.

Criminalitatea gravã comisã cu violenţã, respectiv infracţiunile de omor s-au menţinut la acelaşi nivel ca în anul 2016.

Dinamica dosarelor penale cu A.N. cunoaşte, de asemenea, o creştere a identificãrii autorilor de 27,70 %, faţã de 26,91 % în anul 2016.

În anul 2017, în judeţul Mehedinţi ca urmare a ccidentelor de circulaţie a rezultat decesul a 49 persoane, rãnirea gravã a altor 174, respectiv rãnirea uşoarã a 109 persoane.

Principalele trei cauze generatoare ale evenimentelor rutiere au fost:

- viteza neadaptatã la condiţiile de drum;

- neacordare prioritate vehicule;

- traversare neregulamentarã pietoni.

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi o sã se concretizeze şi pe parcursul anului 2018 în direcţia asigurãrii unui climat de siguranţã civicã corespunzãtor la nivelul întregului judeţ, combaterii evaziunii fiscale, contrabandei şi traficului cu produse accizabile, a prevenirii şi combaterii infracţiunilor ce se pot comite asupra unitãţilor care depoziteazã, manipuleazã sau transportã valori monetare, respectarea legalitãţii privind circulaţia rutierã precum şi menţinerea unui climat de siguranţã publicã în zona unitãţilor de învãţãmânt.

About autor