Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã „DROBETA” al Judeţului Mehedinţi şi-a evaluat activitatea pe anul 2017

               Joi, 25 ianuarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã „DROBETA” al Judeţului Mehedinţi şi-a evaluat activitatea pe anul 2017, în cadrul unei conferinţe, gãzduitã de Sala Virgil Ogãşanu din cadrul Palatului Culturii “Teodor Costescu”, municipiul Drobeta Turnu Severin.

Ne-au onorat cu prezenţa, la ceas de bilanţ, domnul secretar de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţã, doctor Raed ARAFAT, domnul prefect al Judeţului Mehedinţi, profesor Nicolae DRÃGHIA, reprezentanţii autoritãţilor judeţene şi locale, dar şi conducãtorii instituţiilor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţã cu care noi colaborãm.

Potrivit raportului prezentat de inspectorul şef al ISU “Drobeta”, domnul colonel Florentin Dragomir, în anul 2017, pompierii mehedinţeni au desfãşurat 6.256 de  misiuni, în medie câte 17 pe zi, dintre care 5.257 de intervenţii în situaţii de urgenţã – 3.518 intervenţii SMURD şi 1.739 intervenţii, diferenţa reprezentând-o alte misiuni şi acţiuni operative (recunoaşteri în teren), dar şi desfãşurarea a 42 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.

Pe timpul efectuãrii misiunilor, au fost salvate: 55 de persoane: (49 adulţi şi 6 copii), bunuri în valoare de 92.995.320 lei şi 53 de animale, fiind asistate medical 3.521 de persoane, dintre care 3.199 adulţi şi 322 copii.

Un element de noutate pentru anul 2017 a fost implicarea personalului subunitãţilor de intervenţie în peste 125 de activitãţi de informare şi educare preventivã a populaţiei în unitãţile de învãţãmânt, desfãşurate pe timpul misiunilor de recunoaştere, unele dintre ele realizându-se împreunã cu specialiştii Inspecţiei de Prevenire.

Pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţã s-a urmãrit creşterea nivelului de pregãtire şi educaţie a populaţiei şi autoritãţilor publice locale în domeniul situaţiilor de urgenţã, prin crearea unei culturi preventive în rândul acestora, dar şi creşterea nivelului de siguranţã al comunitãţii. Astfel, au fost planificate şi desfãşurate activitãţi de prevenire, îndeosebi la obiectivele puse în funcţiune fãrã obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu (49 construcţii neautorizate la sfârşitul anului 2017, faţã de 72 construcţii la începutul aceluiaşi an) şi la obiectivele relevante din punct de vedere al riscului la incendiu, a celor unde se înregistreazã mari afluenţe de public şi a clãdirilor de patrimoniu. Au fost emise 43 de avize şi 85 de autorizaţii de securitate la incendiu.

În anul 2017, s-au desfãşurat 740 de controale, constatându-se 3.393 de deficienţe. Dintre acestea 475 au fost înlãturate pe loc, 2.079 fiind sancţionate contravenţional. Au fost aplicate 341 de amenzi, în cuantum de 322.700 lei şi 1.738 de avertismente.

Totodatã, a fost intensificatã activitatea de informare preventivã în zonele vulnerabile din judeţ (comunitãţi sãrace sau izolate, ori expuse la riscuri naturale etc.) prin adaptarea mijloacelor de diseminare şi a mesajului în raport cu gradul de pregãtire a persoanelor vizate, fiind efectuate 92 acţiuni de informare preventivã, altele decât cele desfãşurate pe timpul controalelor, materializate prin campanii desfãşurate cu ocazia sãrbãtoririi Zilei Protecţiei Civile, Ziua Pompierilor din România, Zilei de 13 – “Ziua Informãrii Preventive”, Campaniilor naţionale “RISC”, “Nu tremur la cutremur” etc.

Asigurarea climatului de siguranţã la nivelul comunitãţii şi crearea culturii de securitate la incendiu rãmân principale obiective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţã „DROBETA” al Judeţului Mehedinţi.

About autor