Cine este actorul prost în parodia guvernãrii?

          Anul trecut a fost fãcut un film bun despre un alt film, foarte prost. Se fac mai rar filme despre alte filme, dar uite cã se poate. Filmul apãrut anul trecut avea ca subiect cel mai prost film din toate timpurile. Actorul principal chiar a fost multipremiat pentru cât de bine a reuşit sã îl interpreteze pe actorul care juca foarte prost în filmul original. Adicã sã iei premii pentru a fi jalnic. Adevãrul cã trebuie sã ai un talent extraordinar sã interpretezi un actor care e jalnic. Trebuie sã surprinzi prostia şi non-talentul. Este destul de greu. Dacã nu fãcea un actor talentat asta, atunci s-ar fi observat.

Care este şpilul? Pãi este pentru cã seamãnã cu toate filmele pe care ni le oferã Liviu Dragnea de un an încoace despre guvernare. Fiecare guvernare este despre guvernarea trecutã, dar nu ştim dacã este mai proastã sau mai bunã. Poate cã la un moment dat totul se transformã într-o parodie a guvernãrii şi nu mai ştim care este cea realã şi care este parodia sau guvernarea despre guvernare. Adicã filmul bun despre guvernarea proastã sau invers.

Adevãrul este cã Liviu Dragnea e talentat, dar încã nu am stabilit dacã la actorie politicã sau la guvernare. Este un talent sau doar un politician viclean care a învãţat de-a lungul anilor cum este sã fii extrem de alunecos în arta de a obţine puterea. Iar puterea i-a fascinat pe mulţi de-a lungul istoriei de la Mugabe, Nero, Ceauşescu şi alţii. Sigur cã nu ai cum sã compari un actoraş de Teleorman, cu jachetã de vinilin, pantaloni de ştofã şi şosete de frotir, din alea 3 la 10 mii sau chiar 5 la zece mii cu un actor politic regional sau global. Pânã la urmã se vede clar care este înãlţimea lui Dragnea şi cã nu poate sã îşi depãşeascã statutul de opincã, indiferent de cât ar trabuci prin Brazilia sau ce costume sau parfumuri ar folosi. Nu. Este exclus.

Problema este cã în toatã aceastã poveste actorul extrem de prost sau care interpreteazã un actor foarte prost nu este Liviu Dragnea, al treilea om în stat sau care îl interpreteazã pe al treilea om în stat, ci problema este chiar primul om în stat. Sau persoana care îl interpreteazã. Este vorba de preşedintele Klaus Iohannis care, la instalarea Guvernului „Dragnea 3”, care tinde sã semene cu seria „Greu de ucis”, cu Bruce Willis, presteazã jalnic. Mãcar în „Greu de ucis” actorul este clar un erou, dar totul pare de acţiune, însã în esenţã este jalnic, având în vedere cã indiferent de cât de multe bombe ia în cap eroul, acesta nu moare, ci se salveazã pe sine şi pe restul echipei sau al planetei. Cam aşa este cu Liviu Dragnea, pentru cã este chiar regizorul guvernãrii. Cam aşa ar vrea şi Klaus.

Problema este la Klaus Iohannis. Cine i-o fi scris scenariul, textul? Cine îl regizeazã? Cum sã regizezi un semi-mort politic? Iar textul şi interpretarea la „Dragnea III” au fost penibile. Povestea cu „ţopãiala guvernamentalã” era deja fumatã şi toatã lumea o auzise anul trecut, când a folosit sintagma respectivã, cam de berãrie, când a catalogat filmul „Dragnea II”.

La depunerea jurãmântului pentru al treilea Guvern „Dragnea”, aproape cã nici Iohannis nu s-a crezut pe sine. A jucat rolul tãtucului înfoiat pe copiii cãrora le-a dat voie sã batã mingea în magazinul de porţelanuri, dar pe care îi ceartã, de ochii lumii, când mai crapã vreo vazã de Murano.

Atât de prost a ajuns sã joace Klaus Iohannis, încât se vede de la o poştã cã are o înţelegere cu regizorul echipei adverse, sã se încheie blat de fiecare datã. Cãci, Slavã Domnului, se vede de pe Lunã, pe care se zice cã au pãşit americanii, dacã n-o fi regizat Stanley Kurbick toatã treaba, Iohannis este extrem de încântat cu guvernele jalnice pe care i le serveşte regizorul Dragnea. Şi, oare, nu i-o plãcea jegul în care se scaldã cu şeful PSD? Aşa zice public. Faza este cã e în aceeaşi troacã râncedã, dar ţipã cu vocea de tãtuc, sã se termine cu „ţopãiala guvernamentalã”.

Iohannis e om şi el pânã la urmã, nu e „raţã mecanicã”. Mai vrea şi el un mandat, sã poatã sã iasã la pensie cu o pensie frumuşicã. Alt scop nu are în viaţã şeful statului şi chiar a gãsit serviciul potrivit. Are cel mai mare salariu, ca bugetar. Şi a gãsit şi omul potrivit sã îl ajute, sã obţinã încã un mandat: pe Liviu. Dar Liviu e politician viclean, de Teleorman. Cine ştie dacã nu îi trânteşte o surprizã anul viitor. Aşa cã sã nu rãmânã doar cu un mandat actorul prost de la Cotroceni. Sã îşi gãseascã alt regizor.

About autor