Viorico, fii bãrbatã!…

               * Avem premier desemnat – o femeie, prima din istoria României! – a fost depãşit, deci şi primul mare obstacol (acceptarea nominalizãrii ei de cãtre locatarul de la Cotroceaua Mov), acum, când sã zicem cã am trecut la lucruri esenţiale (de pildã, la alcãtuirea noului cabinet), spaţiul public este plin de demersuri pamfletar- caricaturale menite sã facã praf, încã înainte de start, imaginea Vioricãi Vasilica Dãncilã, vãzutã când ca o mulgãtoare de la CAP, când ca o clonã a şefului ei de partid şi conjudeţean, Liviu Dragnea. Viorico, asta e, şansa ta e sã fii bãrbatã! O fi bine, mãi dragã Stat Paralel, o fi bine? Nu mai vorbesc de repertoriile lirico- folclorice puse în circulaţie, pe strãzile şi în pieţele publice ale marilor oraşe, de „tinerii frumoşi şi liberi” purtãtori de haştag şi, pe ici, pe colo, şi de arme albe. Descoperite sau nu de jandarmii îndrituiţi sã pãstreze ordinea publicã. Mai exact, sã vegheze la pãstrarea ei.

* În urmã cu ceva timp, când golanii de pe strãzi au bumbãcit în bãtaie un bãtrân pentru cã îndrãznise sã le zicã, mã rog, ceva,  iar jandarmii au mimat o intervenţie, toatã lumea bunã a sãrit în capul bãtrânului  fãcându-l în fel şi chip, omul având, pare-se, vina capitalã de a se plimba şi el prin Piaţa Victoriei. Acum câteva zile, un jandarm i-a dat peste braţ unui golan care voia, vorba lui Nãstase, „sã-i bage pe gât gardul de protecţie”! A sãrit toatã lumea, n’aşa, „bunã” în capul bietului jandarm, care nu-şi fãcea decât datoria, executând ordinele primite, şi care, acum, este cercetat chiar de superiorii lui. Care sã-l pedepseascã pentru ce? Pentru cã le-a executat ordinele, întocmai şi la timp? Nu cumva asta chiar seamãnã cu… noaptea minţii? Lãsând la o parte şi gluma şi orice fel de alte consideraţii „deştepte” pe aceastã temã, jandarmul în cauzã şi-a fãcut datoria, în condiţiile agravante cã manifestaţia nu era autorizatã, iar pericolul declanşãrii unor conflicte stradale sângeroase era sau, mã rog, pãrea iminent.

* Udemeristul Kelemen Hunor s-a declarat plãcut impresionat de faptul cã Viorica Dãncilã rãspunde dezinvolt şi la obiect la întrebãri, dar mai ales de faptul cã, atunci când rãspunde, nu se uitã la Liviu Dragnea! Ca sã vezi la ce anume sunt atenţi unii! Ca şi cum madame Dãncilã, dacã nu ar mai putea dupã Dragnea, nu ar gãsi alte prilejuri, mult, mult mai lejere, ca sã-l priveascã galeş. Sau, mã rog, într-un anumit fel!

* În ceea ce îi priveşte pe partenerii de guvernare ai pesediştilor, pe oamenii lui Cãlin Popescu Tãriceanu adicã, ce sã spunem? În aparenţã, ei par cuminţi şi disciplinaţi, pretinzând ca oamenii lor sã rãmânã pe aceleaşi scaune ca în cabinetul condus de Mihai Tudose. Dar gura târgului vorbeşte cã deja o seamã de nemulţumiri din aceastã tabãrã stau gata sã prindã glas, ba chiar sã se manifeste în public. Motivul se pare cã ar fi legat de repartizarea posturilor de secretari de stat. Ei, dar dacã partenerii de guvernare vor ajunge sã se pãruiascã pentru nişte funcţii guvernamentale din liniile a doua şi a treia, atunci putem sã pariem pe ce vreţi cã se va alege puradiciul şi de mult cântatul lor program de guvernare, dar şi de cele douã partide. Care vor dispãrea de pe scena politicã  autohtonã, cu nişte efecte pe termen scurt, mediu şi lung foarte greu de estimat în acest moment în viaţa social-politicã româneascã.

* În preajma zilei de 24 Ianuarie, ziua în care se sãrbãtoreşte Unirea Moldovei cu Ţara Româneascã, la 1859, sub voievodul Alexandru Ioan Cuza, sau Mica Unire, în diverse cercuri ale societãţii româneşti s-au intensificat nişte discuţii mai vechi, legate de personalitatea lui Cuza. Toate, îmbibate de un tezism revoltãtor, din care reieşea cã personajul negativ, corupt, imoral era Cuza, în timp ce „dinastia” care i-a urmat la tron ar fi cumulat toate virtuţile posibile. Vechile tendinţe de rescriere partizanã a istoriei, care se pare cã au fost resuscitate de trecerea în eternitate a fostului suveran Mihai I! O remarcabilã excepţie a constituit-o prestaţia venerabilului profesor severinean Mircea Borcoman, care, invitat la Galaxy TV, în cadrul emisiunii TRIBUNA SOCIETÃŢII CIVILE de luni, 22 ianuarie a.c., a fãcut o demonstraţie strãlucitoare de profesionalism şi echilibru, interpretând evenimentele  din 1859 într-un context istoric mult mai larg şi mai complex, punându-le astfel  în adevãrata lor luminã.

* Caraghiosul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal – na, cã am uitat şi cum îl cheamã! – a venit, cicã, prin Severin şi a promis cã va da o sumã oarecare pentru reabilitarea stadionului Angelescu, fost şi 1 Mai.  Subiect etern de campanie electoralã acest stadion, ca şi Bazinul Olimpic devenit o ruinã, din imediata apropiere, vor fi reabilitate la Paştele Cailor! La fel ca şi mult mai celebrul picior al Podului lui Traian, construit acum douã mii de ani de Apollodor din Damasc, relicvã a istoriei naţionale pe care s-ar fi angajat un nemţean sã-i redea strãlucirea de odinioarã!… Vai de noi!

About autor