Început de an cu dreptul pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi – Spitalul Judeţean de Urgenţã va avea RMN

               Investigaţiile RMN nu vor mai fi o problemã pentru mehedinţeni. De ani buni, acest tip de investigaţii se efectuau la douã unitãţi medicale private din Drobeta Turnu Severin, fie contra-cost (de ordinul sutelor de lei), fie în regim compensat prin Casa Judeţeanã de Asigurãri de Sãnãtate Mehedinţi, dar dupã perioade lungi de aşteptare.

Recent însã, datoritã neregulilor constatate, CJAS a sistat contractele cu cele douã firme particulare, singura soluţie accesibilã rãmânând computerul tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţã care, din pãcate, este departe de performanţa unui sistem RMN.

Datã fiind aceastã situaţie şi din dorinţa de a facilita accesul mehedinţenilor la evaluãri de tip RMN, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu, începând cu vara anului 2017 a luat drumul Bucureştiului pentru a rezolva problema la nivel guvernamental, sprijinit fiind şi de cãtre Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţã, dr. Victor Maliborschi Marinescu.

 PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT

   Demersurile fãcute şi-au gãsit concretizarea, Mehedinţiul fiind introdus în programul naţional guvernamental de dotare a unui numãr de 34 unitãţi spitaliceşti din ţarã, în valoare totalã de 19,8 milioane de euro.

Astfel, în cursul zilei de marţi, 9 ianuarie 2018, Ministrul Sãnãtãţii, domnul Florin Bodoc, a anunţat semnarea contractelor de finanţare: „Ne-am asigurat cã fiecare spital care primeşte aceste echipamente are specialişti pregãtiţi în acest domeniu. Şi, pentru cã mi s-a pus o întrebare la intrarea în salã, da, şi Mehedinţiul şi Deva vor primi RMN-uri”, a declarat ministrul Florin Bodog.

ALADIN GEORGESCU:

„ÎN APROXIMATIV O LUNÃ, SPITALUL JUDEŢEAN VA AVEA RMN”

   La rândul sãu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu, apreciazã cã spitalul va primi sistemul RMN în aproximativ o lunã de zile: „De ani buni, pacienţii din judeţ, atunci când trebuiau sã facã o astfel de investigaţie, erau la mâna privaţilor. În scurt timp, din punctul meu de vedere în aproximativ o lunã de zile, Spitalul Judeţean de Urgenţã va fi dotat cu un RMN, astfel încât investigaţiile de acest tip se vor face la noi în spital”.

Nu este pentru prima oarã când preşedintele Aladin Georgescu şi conducerea Spitalului Judeţean reuşesc sã soluţioneze astfel de probleme: Avem şi un exemplu din anii trecuţi când, în urma demersurilor pe care le-am fãcut împreunã cu conducerea Spitalului, unitatea a primit un computer tomograf nou”, declarã domnul Aladin Georgescu.

DR. VICTOR MALIBORSCHI: „AVEM MEDICI SPECIALIŞTI CU COMPETENŢE ÎN RMN”

   Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţã Drobeta Turnu Severin, dr. Victor Maliborschi, considerã drept o realizare deosebitã şi de mare necesitate, dotarea cu aparatul RMN a unitãţii pe care o conduce: „În Spitalul Judeţean nu a existat un aparat RMN. Avem deja spaţiul pregãtit pentru noul aparat, avem şi specialişti care au competenţã pentru acest tip de investigaţie. Aparatul ne va ajuta mult sã diagnosticãm, mai ales pacienţii cu accidente vasculare. Actualul tomograf, din pãcate, are posibilitãţi limitate, în timp ce RMN-ul este mult mai performant”, a declarat managerul unitãţii medicale severinene.

Este de apreciat faptul cã Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu, a gãsit soluţia rezolvãrii unei probleme care persista de ani buni în sistemul medical mehedinţean. Numeroşi pacienţi – care renunţau la analizele RMN, fie din cauza perioadelor lungi de aşteptare, fie din cauza sumelor exagerate care trebuiau achitate privaţilor – vor avea posibilitatea, în scurt timp, sã beneficieze de evaluãri performante ale stãrii lor de sãnãtate, datoritã RMN-ului cu care va fi dotat Spitalul Judeţean de Urgenţã severinean.