Rugãciune la început de an în Episcopia Severinului

               Cu binecuvântarea Preasfinţitului Pãrinte Episcop Nicodim, în bisericile şi mãnãstirile din Eparhia Severinului şi Strehaiei s-au sãvârşit rugãciuni atât la momentul trecerii dintre ani cât şi în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, când Biserica l-a prãznuit pe Sfântul Vasile cel Mare.

La trecerea dintre ani s-a sãvârşit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugãciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugãciuni la intrarea în noul an. La Catedrala Episcopalã din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului a început în jurul orei 23.30 şi a fost oficiatã de Preasfinţitul Pãrinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În mesajul transmis de ierarhul locului credincioşilor prezenţi s-a adus ca exemplu vieţuirea minunatã a sfinţilor dar şi a înaintaşilor noştri, care întotdeauna au fost modele demne de urmat.

În dimineaţa zilei de 01 ianuarie, în biserici s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La Catedrala Episcopalã din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie a fost sãvârşitã de ierarhul locului, Preasfinţitul Pãrinte Nicodim, împreunã cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lãcaş de cult.

În fiecare an în ziua de 1 ianuarie Biserica noastrã prãznuieşte pe lângã Praznicul Tãierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în aceastã zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se sãvârşeşte Liturghia care îi poartã numele. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se sãvârşeşte de zece ori pe an: în Ajunul Crãciunului şi în cel al Bobotezei, în ziua de prãznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare şi în Sâmbãta Mare.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat Slujba de Tedeum care se oficiază în prima zi a anului nou.

Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trãite la început de an la Catedrala Episcopalã, protopsalţii Catedralei au prezentat pe platoul din faţa Catedralei tradiţionalul Pluguşor, momentat gustat cu multã bucurie dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

Preot Marian-Alin Giginã

About autor