Liviu Dragnea şi-ar fi dorit un sondaj „în viu”

               Social-democraţii au ajuns sã revoluţioneze modul în care se face politicã la nivel global. Cel puţin dupã 1990 este primul partid de pe planetã care îşi dã jos de la guvernare propriul guvern, deşi nu se afla sub niciun fel de ameninţare şi îl înlocuieşte cu altul. PSD nu a trecut în opoziţie, nu era ameninţat cã va fi dat afarã de la Palatul Victoria: nici nu prea avea cine sã ameninţe, la halul în care aratã PNL. Problema este cã sâmbãtã, la nivel naţional, ar fi trebuit sã fie organizate proteste la nivelul judeţelor pentru susţinerea programului de guvernare al PSD.  Cel puţin aceasta este varianta oficialã.

În realitate, Liviu Dragnea suflase în goarnã şi chemase liderii din judeţe pentru a vedea exact de ce susţinere se mai bucurã. Adicã şeful PSD, liderul naţional al baronilor din PSD şi de pretutindeni urma sã facã un sondaj „în viu”, sã verifice dacã este iubit sau nu de activiştii de partid şi câţi neafiliaţi politic s-ar fi alãturat mişcãrilor de stradã. Motive obiective au dus la amânarea mitingurilor, însã.

PSD face ce face, tot pentru a rupe ţara în douã şi pentru a accentua faliile. Şi liberalii au încercat ceva. Au mai fost sindicatele, dar nimic la modul cel mai serios în privinţa participãrii. Cu toate acestea, cel puţin în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţãrii, au ieşit mii şi zeci de mii de români în stradã, în ultima lunã. Nu o fi fost toţi mânaţi de partide sau de USR sau de Soroş sau de câmpul tactic sau de statul paralel sau de alte state. Or mai fi şi români care nu au legãturã cu nimic, decât cu faptul cã sunt contribuabili şi îşi achitã în mod onest taxele şi muncesc zi de zi, iar o mare parte a câştigului lor ajunge în bugetul de stat şi ulterior în buzunarul politicienilor sau a unor grupuri de interese sau de afaceri.

Nu cã ar fi ceva rãu în asta. Este ceva foare rãu, dacã bugetul de stat este sifonat prin intermediul corupţiei. Se furã şi la alţii, dar la noi este endemic. Este totul instituţionalizat. Un exemplu de corpuţie instituţionalizatã este bacşişul de la ghişeu. Unii ar da exemplu şi şpaga din spitale. Medicii ar spune cã nu toţi iau şpagã, deşi salariile sunt infime raportat la medicii din statele dezvoltate şi superioare ca sistem medical ţãrii noastre. Deci şpaga e justificatã.

Liviu Dragnea şi-ar fi dorit, aşadar, un sondaj „în viu” pe propriul partid. Chiar nu mai existã niciun cap limpede în PSD şi toţi au dosare penale sau vor sã primeascã un post de la Liviu Dragnea? Oare toate posturile se împart de la Camera Deputaţilor sau din sediul PSD? Uite aşa a prins un post cãlduţ Sorin Grindeanu, ãla dat jos de Liviu Dragnea pentru cã nu era bun.

Când a spus adevãrul despre Guvernul Grindeanu Liviu Dragnea, când a dat de pãmânt cu Sorin Grindeanu sau când l-a promovat pe un post foarte bun în statul român? Adevãrul este cã fãrã corupţie nu şi-ar putea consolida unii puterea şi nu ar avea autoritate, dacã nu i-ar avea la mânã pe decidenţii din diferite domenii de activitate.

Liviu Dragnea mai are un singur obstacol de trecut pentru a deveni patronul absolut al ţãrii. Este vorba de sistemul sãu sud-american pe care îl viseazã pentru cã nu cred cã cineva ar sacrifica o ţarã doar pentru a-şi salva doar propria piele de dosare penale şi de puşcãrie. Ar fi prea mare sacrificiul pentru o singurã persoanã. Adicã, probabil, Liviu Dragnea viseazã sã devinã Marele şef al tribului şi sã decidã tot ce mişcã. Singura pasenţã care încã nu îi iese este subordonarea justiţiei şi subordonarea DNA. Nu cred cã o vrea eliminatã, pentru cã DNA va fi bunã pentru adversarii politici. Doar şeful trebuie schimbat. Este posibil cã şi Dragnea sã nu fie atât de puternic. Este puternic atât cât i se dã voie sã fie, din afarã sau din interior. Doar şi Liviu Dragnea a trãit în concubinaj cu statul paralel pe vremuri şi nu i-a ieşit pasenţa pânã la capãt. Chiar a tãiat porcul pentru statul paralel sau în statul paralel.

Dacã Ceauşescu ar trãi ar fi mândru de Dragnea cum a mototolit PSD, dupã chipul şi asemãnarea sa. Treaba este cã pânã şi Ceauşescu a plãtit mai mult sau mai puţin pentru ce a fãcut. Dragnea chiar viseazã cã va prinde ziua în care îşi va şterge singur cu buretele faptele umbroase din trecut. Dacã va reuşi…

About autor