Palatul Culturii „Teodor Costescu” a fost în sãrbãtoare

               Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin a organizat zilele trecute un regal de muzicã şi teatru, evenimentul desfãşurându-se în contextul “Zilelor Palatului”, 23-24 noiembrie, manifestare culturalã ce a marchat împlinirea a 93 ani de la înfiinţarea Palatului.

Manifestãrile au debutat joi, 23 noiembrie, cu vernisajul unei expoziţii de artã plasticã a cunoscutului artist severinean Ionuţ Gurgui, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. „Ionuţ Gurgui este un artist care s-a manifestat în mai toate tehnicile artistice, a fãcut ulei, acuarelã, pastel, sculpturã, artã decorativã. Este un artist complex şi în fiecare s-a strãduot sã dea maximul de randament, de valoare artisticã. Este un artist care se respectã pe sine, respectã harul cu care a fost dãruit şi respectã pe cei care le adreseazã lucrãrile sale. În acuarelã se exprimã deosebit, el a început cu acuarela cu mulţi ani în urmã. Ceea ce însã acum etaleazã pe simezele expoziţiei la care suntem împreunã este cu totul şi cu totul aparte. S-au spus cuvinte frumoase , printre altele şi cã acolo sunt sentimente . Da, sunt mai cu seamã trãiri, sentimente pentru cã şi titlul ne trimite la astfel de reflexii”, a spus Maria Bãlãceanu, critic de artã. Evenimentele culturale au continuat cu vernisajul unei expoziţii de grup „Artişti plastici din Banatul românesc şi sârbesc”, lansãri de carte şi o festivitate de premiere a unui concurs iniţiat de portalul jurnalromânesc.ro cu tema „Românii din comunitãţile istorice”. Seara de joi se încheie cu concert de galã susţinut de Filarmonica „Oltenia” din Craiova.

Premiile Palatului Culturii – 2017

   Vineri au avut loc o expoziţie foto-documentarã „Coriolan Iosif Buracu – un bãnãţean în fruntea Palatului Culturii” şi un simpozion „Palatul Culturii – tradiţie şi vitalitate culturalã”, manifestãri închinate memoriei celui care a fost Coriolan Iosif Buracu, primul director al acestui edificiu emblematic al oraşului de la Dunãre. Tot vineri s-au acordat „Premiile Palatului Culturii – 2017″, a avut loc lansarea de carte „Copiii rãzboiului” de Varujan Vosganian şi spectacolul de teatru „Mofturile lui Nenea Iancu”.

   Aflate la prima ediţie aceste premii sunt menite a sublinia rolul colaboratorilor Palatului Culturii Teodor Costescu în realizarea unor proiecte culturale.

Premianţi au fost instituţiile de culturã din judeţul Mehedinţi, colaboratori în diverse proiecte derulate anul acesta împreunã cu Palatul Culturii Teodor Costescu, mai multe organizaţii neguvernamentale, oameni de culturã. „Aceste premii celebreazã raporturile noastre de colaborare, de cooperare culturalã cu instituţiile, fundaţiile şi asociaţiile pe parcursul acestui an. Majoritatea proiectelor s-au desfãşurat în parteneriat cu instituţii, cu oameni, ONG-uri, cu fundaţii. Acesta este un moment în care noi le aducem recunoştinţa şi mulţumirea noastrã”, a subliniat Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii Teodor Costescu. “Vreau sã mulţumesc eu, în numele Primãriei şi în numele Consiliului Local al Municipiului Drobeta Turnu Severin, reprezentanţilor Palatului Culturii Teodor Costescu, conducerii, dar şi fiecãrui angajat al instituţiei, pentru cã 2017 şi parţial anul 2016, au fost ani plini de evenimente culturale, cum nu cred cã a mai avut Severinul de zeci de ani.  Cred cã felicitãrile se cuvin actualului management şi angajaţilor Palatului Culturii Teodor Costescu”,  a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, în deschiderea evenimentului. Lista premiilor s-a deschis cu Episcopia Severinului şi Strehaiei şi a continuat cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Centrul Cultural Nichita Stãnescu, Arhivele Naţionale Mehedinţi, Palatul Copiilor ş.a. Premii de excelenţã au primit, de asemenea, şi doi foşti directori ai acestui aşezãmânt cultural de prestigiu. Este vorba de domnii Ion Olaru şi Mircea Borcoman.

Palatul a început activitatea în anul 1924

Piatra de temelie a Palatului Cultural “Teodor Costescu” a fost pusã în anul 1912, dar în loc de sala de conferinţe şi spectacole cum se proiectase la început a fost realizat Palatul Cultural, care şi-a început activitatea în anul 1924 şi în scurt timp a reuşit sã imprime oraşului şi judeţului o viaţã nouã. Palatul Cultural, proprietate a Societãţii Culturale Teatrul Oraşului Turnu Severin, nu a fost şi nici nu putea fi opera unui singur om şi nici a unei organizaţii oarecare, deoarece la înfãptuirea lui au contribuit toţi oamenii de bine din oraşul Severin şi din judetul Mehedinţi, fãrã deosebire de avere, poziţie socialã şi credinţe. Au contribuit, de asemenea, toate guvernele, unele mai mult, altele mai puţin, dupã cum le-au îngãduit împrejurãrile, la fel Prefectura şi Primãria.

 

About autor