Jocul lui Iohannis şi sinuciderea PSD

               Nimeni nu înţelege cum rezistã aşa de bine Liviu Dragnea în fruntea partidului şi în spatele Guvenului. Era pânã la urmã de aşteptat ca pesediştii sã îşi devoreze liderii. Aşa au fãcut în ultimii ani şi au renunţat la şefi, ca şi cum nu ar fi existat. Au fost şi motive sã facã asta. Cazurile lui Nãstase, Geoanã sau Ponta sunt extrem de clare. Au pierdut alegerile prezidenţiale şi nu mai aveau legitimitate şi credibilitate. În plus, Ponta avea şi problemele penale, fãrã sã fi fost totuşi condamnat. Liviu Dragnea nu a pierdut ceva alegeri majore, cum ar fi cele prezidenţiale, poate doar ca şef de campanie, însã nici nu a fost angrenat în alegeri semnificative în plan personal, în afarã de cele locale sau parlamentare. La nivel individual nu a prea dus bãtãlii, fãrã sã fi fost ajutat de partid sau de listã. Dragnea era cerberul alegerilor în PSD. Avea şi el sistemul sãu compus din vii sau morţi. Şi a câştigat şi aşa alegeri sau a pierdut referendumuri.

Liviu Dragnea le cam are pe toate, în afarã de faptul cã nu a candidat la prezidenţiale. Pierderea preziden-ţialelor ar fi fost un motiv sã fie dat afarã de la conducerea PSD. Nu este cazul. Nu este nici aspirant mãcar la mandatul de premier. Cel mai probabil acum chiar preferã o expunere cât mai micã, având în vedere cã are la activ o condamnare definitivã şi un dosar TELDrum extrem de dificil şi de vechi. De pe vremea baronatului sãu de Teleorman.

De ce nu este schimbat Dragnea de ortacii sãi, din fruntea PSD. Ei bine, Liviu Dragnea a eliminat în integralitate echipa lui Ponta şi a plasat în funcţii politice la partid numai guguştiuci. Are şi fundamentalişti de tipul Olguţa sau Firea, care îl ascultã dumnezeieşte. Alţii o fac pentru funcţii, pentru diferite promovãri. Doar o viaţã are omul, ce mai conteazã coloana sau etica sau moralitatea.

Practic nu este nimeni în PSD care în momentul de faţã poate sã îl schimbe pe Liviu Dragnea. Sunt doar douã variante de schimbare de şef la PSD: ori pleacã singur ori este înlocuit din afara partidului. De ce ar pleca Dragnea acum din fruntea PSD? Dacã ar renunţa la şefia partidului şi la conducerea Camerei Deputaţilor ar fi la mâna procurorilor şi ar fi tãvãlit cu siguranţã. Ar dispãrea precum Ponta în ceaţã şi cel mai probabil cã ar apãrea şi un mandat de arestare. Interesul lui Dragnea este sã reziste cât mai mult în plan politic, sã fie liber şi sã fie la butoane în încercarea sa de a croi un stat dupã chipul şi asemãnarea sa, stat în care Liviu Dragnea sã fie tratat cu blândeţe de organele de cercetare, de anchetã şi de justiţie. Este singurul obiectiv pe care Dragnea îl mai are în viaţa aceasta şi, deocamdatã, nu se va modifica. Atâta timp cât existã riscul sã intre la puşcãrie, Dragnea se va menţine cu toate mijloacele şi cu orice mijloace la putere şi se va încercui de slugarnici fãrã opinii şi verticalitate.

Liviu Dragnea nu este nici împlinit politic. Este la o cumpãnã, dacã DNA îl lasã fãrã avere sau, mã rog, judecãtorii, când o apãrea verdictul în instanţã, în dosarul TELDrum. Cine ştie, o mai avea ceva îngropat pe sub un palmier în Brazilia. Ceva nuci de cocos, la purtãtor. Aşadar, greu de crezut cã Liviu Dragnea va fi dat afarã din PSD în perioada urmãtoare şi nu miroase a revoluţie în rândul social-democraţilor.

Dragnea ar putea fi eliminat din fruntea PSD, din afarã. Poate este mai plauzibilã aceastã variantã. Cine ar putea sã îl doboare pe Liviu Dragnea, pãrintele baronilor din România? Victor Ponta este un circar şi nu are nicio şansã. Dã din gurã pe la parlament, când are un interes sã aparã, sã mai voteze câte ceva. Anchetatorii DNA ar putea sã îi forţeze plecarea, prin ancheta care se aflã în derulare. Poate chiar la trimiterea dosarului în judecatã. Poate chiar la trimiterea unei cereri de arestare preventivã la parlament. Dar va fi foarte greu. Scutul parlamentar din jurul lui Liviu Dragnea este prea puternic.

Unii ar putea spune cã Iohannis ar putea sã fie duşmanul de moarte a lui Dragnea. Dar ce interes ar avea preşedintele sã dea de pãmânt cu liderul PSD. Cu Dragnea în fruntea PSD, Iohannis ar avea mult mai multe şanse sã câştige al doilea mandat. UN PSD condus de un penal este mânuşã pentru Iohannis. Aşadar, preşedintele pare, cel puţin din acest punct de vedere, fanul numãrul 1 al lui Liviu Dragnea. Cu Dragnea în frunte PSD se sinucide însã cu picãtura şi îşi taie singur creanga de la prezidenţiale de sub picioare. O fi Dragnea omul de tinichea al lui Iohannis!?

About autor