Drobul de sare şi pielea ursului din pãdure

               * La Liviu Dragnea, vãd cã se dã un fel de asalt final. Acum ni se spune cã, vreme de 16 ani, politicianul de care vorbim ar fi condus un grup infracţional organizat şi ar fi cauzat un prejudiciu de multe zeci de milioane de euro şi alte multe zeci de milioane de lei. Acuma, noi ne-am obişnuit cu comunicatele grozave, cu iz pompieristic, ale DNA, menite sã justifice audierea sau, dupã caz, încãtuşarea ceva mai… grãbitã a vreunui grangur  de soi. Dar, în acelaşi timp, mai aflãm cã speţele în care Dragnea este cercetat acum au mai fost… cercetate în urmã cu câţiva ani, prin 2013 mai precis, când dosarul cu pricina ar fi fost, auziţi şi dumneavoastrã, închis. Dosarul, deci, nu Dragnea. Acum vedem cã dosarul s-a redeschis. Probabil, pentru a fi… închis Dragnea! Zicem şi noi. Ar mai fi o întrebare: de ce, dacã e vorba de o infracţiune datând de aproximativ 16 ani, de ce imensul prejudiciu despre care se vorbeşte azi nu a fost recuperat de temuta DNA? Poftim? Pe motiv de pomana porcului, cumva?

* Scandalul din jurul aşa-zisei case regale a României tinde sã ia proporţiile unei pãruieli ţigãneşti (ca între monarhii, ce mama mãmicuţei ei de treabã!). Mezinakele acestei case regale, prinţul lui peşte dezmoştenit, Nicholas (c’est a dire, Nicolae!) n-a fost lãsat sã intre sã-l vazã pe bunicu-sãu cel muribund şi ameninţã cu dezvãluiri colosale. Între timp, nici coana mã-sa nu mai vrea sã-l vadã. Pãrerea noastrã? Puştiul vrea sã vadã, cu propriii ochi dacã nana Mişu mai respirã sau a dat colţul încã înaintea nevesti-sii şi acum este pãstrat la, vorba aceea, frigider, cum zic unele guri rele, foarte rele. În vremea asta, coana Reta şi consortul Dudã vor sã ţinã scandalul sub oboroc şi alimenteazã aşa-zisa presã monarhistã din România cu tot felul de comunicate derutante, în care fostul rigã ba e conştient, ba se hrãneşte, ba intrã-n repriza a doua, ba nu-şi dã seama pe ce lume e, ba e împãrtãşit şi reîmpãrtãşit, astfel încât românul de rând sã stea şi el cu sufletul la gurã, dacã o mierleşte au ba Abdicatul. Râsul curcilor! Da, dar coana Reta şi Dudã al ei au de rezolvat nişte trebuşoare de naturã pecuniarã cu actuala conducere a Statuluui Român şi de aceea, cicã, deocamdatã, nu vor sã-l scoatã de la… rece pe ţeapãna –sa majestate! Acu’, în fine, ce-o mai  fi, om mai vedea!

* Pânã una-alta, însã, Statul Român este o Republicã, astfel încât aşa-numita casã regalã nu este decât o excrescenţã penibilã, menitã doar a da satisfacţie unor ifose pseudo-nobiliare, lipsite de orice legitimitate şi, pânã la urmã, a  crea o nouã pãturã de asistaţi social. De data asta cu… sânge „albastru” şi cu mult mai costisitori. Desigur, pe banii noştri, ai, nu-i aşa, „prostimii”. Care înghite orice.

* Rãzboiul pesedisto- pesedist se reediteazã, cu unele accente locale, la Orşova, acolo unde tânãrul student Adrian Mangu (24 de ani) a iniţiat strângerea de semnãturi pentru demiterea primarului Marius Stoica, la campania electoralã a cãruia participase, aducându-şi o contribuţie deloc neglijabilã la câştigarea actualului mandat. Care a fost pricina? Tânãrul pesedist Adrian Mangu a fost, conform propriilor declaraţii, profund nemulţumit de felul în care actualul edil-şef al Orşovei îşi duce la îndeplinire programul cu care a câştigat alegerile. Bine, trebuie sã recunoaştem şi cã sãmânţa acestui  insolit rãzboi a constituit-o o amendã pe care Marius Stoica i-a dat-o lui Adrian Mangu pentru nişte pretinse insulte pe Facebook. Care, mã rog, au fost şi n-ar prea fi fost. Dar asta rãmâne sã o stabileascã Justiţia. Pentru cã va fi şi un proces. Cel puţin aşa a reieşit din declaraţiile lui Adrian Mangu fãcute într-o emisiune, la Galaxy TV.

* Revin la maestrul Livake Dragnea. Procurorii vieţii cicã l-au anunţat, dupã o audiere de un sfert de orã, cã i-au pus sechestru pe avere. Bravo! Din mai multe motive, pe care nu cred cã are sens sã le dezvolt acum şi aici (am fãcut-o cu alte numeroase ocazii!), se pare cã nu avem de-a face decât cu un soi de joc de gleznã. Pentru cã, altminteri, de ce s-ar mai fi pârlit un anumit porc, undeva, într-o curte de sediu special, în parteneriat cu reprezentanţii de frunte ai unui anumit binom – simbol de stat paralele? Stat de existenţa cãruia locatarul de la Cotroceaua Mov cicã nu ar avea habar! Sã n-ai parte de Carmencita, mãi her?!

* Viaţa publicã din România este agitatã pânã la isterizare de câteva teme: creşterea preţurilor (deocamdatã numai la ouã au crescut aceste preţuri semnificativ, dar nu e o noutate înainte de Crãciun!), „revoluţia fiscalã” (deşi mai nimeni nu pricepe cu adevãrat cu ce se mãnâncã asta şi, mai ales,  ce efecte va avea!) şi legile Justiţiei (aici, mulţi dintre hãhãitorii purtãtori de haştag ar merita sã aibã parte de nişte condamnãri aiurea pentru care sã nu rãspundã niciun magistrat – atunci sã vezi schelãlãituri prin pieţe şi teorii despre independenţa Justiţiei!!). Prin urmare – câteva motive folclorice de circulaţie aproape universalã – drobul de sare de pe sobã şi pielea ursului din pãdure!…

About autor