Sucã, întoarcerea lu tanti Pintea, blonda di la APIA şi lansãrile de carte fãrã autor

               Mã fraţilor, avem cãldurã? Avem. Conteazã cine o plãteşte? Nu conteazã. Trãim mai bine? Nu prea, da nici prea rãu. Vine iarna? Vine. Pãi şi atuncea, ce ne mai plângem?! Cã doar de asta ne merge rãu, di la atâta plâns, cã ne-am obişnuit cu rãul şi nu mai atragem deloc binele.

Ete, fãcu bine tanti Pintea, adicã bine pentru ‘mneaei, cã sã judecã cu nea Drãghiea, cu nea prefectu,  da şi cu nea Pop, ministru, şi reveni în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi. Acuma conduce iarã învãţãmântul mehedinţean, chiar dacã decizia de repunere în foncţie nu e rãmasã definitivã, da nici ‘mneaei nu sã lasã cu una, cu douã. Chit cã nea prefectu o taxã la un moment dat, mai pe ocolite, cã e sãtul de personaje care şi-au câştigat posturile cu bãtãturi la genunchi. Acuma, una peste alta, tanti Mirela sã întoarsã de unde a plecat.

Mã nepoate, mai ţineţi minte, pe blonda di la APIA? O luã un liberal la Bucureşti, ajuns acum la ALDE, da avu grije sã-i rezerve postu din fruntea instituţiei di la Mehedinţi. Pai da, cã de firavã ce ierea, nu putea sã facã faţã scandalului cu fondurile APIA acordate unora care nu prea aveau dreptul. Sigur vã mai amintiţi de circu cu mascaţi, cãtuşe, primari, funcţionari publici şi cu tanti Lori  care a trebuit sã vinã… de acasã sã deschidã instituţia. Pã da, cã ţinea cheile sub… cheie. Apoi a plecat la Capitalã şi dusã a fost…da a lãsat foncţia ocupatã. Aşa ca sã nu poatã face vreo nebunealã înlocuitorii.

Mã fraţilor, da între timp apãru nea Traicu, cicã sã dea explicaţii despre un nor radioactiv venit dinspre Volga, da n-am înţeles mare lucru. Sucã zise cã probabil o fi din cauza norului, ori din cauza radioactivitãţii, ori a vârstei. Cã nimic nu mai e stabil, totul e probabil. Chiar, atunci ce face în fruntea CNCAN? Sau face cam tot ce a fãcut ca şi parlamentar. Da om vedea, cã timpu trece, mandatu sã duce… şi nea Rodin.

Acuma, nea senatoru Şerban Nicolae a propus reducerea cu 50 la sutã a taxelor şi impozitelor pentru cei ce construiesc pe grinduri… adicã şi pe Insula Şimian. Dacã nici de data asta nu sã întâmplã nimica cu insula, înseamnã cã nici nu o meritãm. Da sã mai avem niţicã rãbdare.

Mã fraţilor, sã întâmplã ceva necurat în lumea scriitoriceascã severineanã în special, da şi în cea mehedinţeanã, în general. Pãi, au loc lansãri de carte sau de cãrţi, fãrã obiectu finit, CARTEA, da şi fãrã autori, sau fãrã carte şi autor. Da a mai tare lansare fu aia cu autor, cu mare sponsor…da numai cu 4 exemplare ca sã fie donate unor instituţii publice de culturã. Da, stai şi te întrebi, aşa a prostealã, chiar sunt numai patru culturnici în judeţ. Da poate-i numãrã cine trebue şi-i întreabã cu ce sã ocupã cam mulţi directori de deconcentrate care au atribuţii în cultura localã şi judeţeanã!? Şi pe neşte salarii frumuşele.

Da pãnã vin rãspunsurile, hai sã fiţi iubiţi şi optimişti!

About autor