Cãscatul pe budã…

               * Liderul PSD, Liviu Dragnea, este cocoşat de dosare la DNA. Nu mai puţin de cinci capete de acuzare i-au stabilit procurorii DNA în aşa numita afacere Tel Drum. „Mãi, nu-s prea multe?” ar fi reacţionat neuitatul Dem Rãdulescu, parafrazând o replicã celebrã, tot de el rostitã, într-unul din filmele cu Brigada Diverse. Nici noi nu ne topim, aşa cum bine ştiţi,  stimaţi cititori, de dragul sau de dorul lui domn’ Livake Dragnea şi, spre deosebire de cei mai mulţi dintre contestatarii sãi de astãzi, noi avem motive mult mai vechi sã nu-l agreem, însã nu e acum momentul sã le – iertare de vorbã proastã! -  updatãm. Dar o vorbã celebrã ne povãţuieşte cã tot ce este exagerat devine nesemnificativ. Evident, nu noi suntem chemaţi sã stabilim câte pãcate sunt reale şi câte sunt, eventual, inventate în dosarele lui Dragnea deschise de DNA, dar experienţa anilor trecuţi, a cazurilor trecute, în jurul cãrora propaganda  „statului paralel” a dãnţuit cu chiote asurzitoare ne determinã sã fim circumspecţi. Pentru cã, în multe dintre aceste cazuri, instanţele au infirmat vinovãţiile „detectate” de DNA, iar numeroşi oameni, politici sau simpli cetãţeni, au fãcut luni şi ani de detenţie absolut degeaba. Un exemplu? Adrian Nãstase. Nu este însã singurul. Sfatul nostru? Sã nu ne inflamãm prea repede, dând curs unor patimi diverse, şi sã mai aşteptãm.

* Nu aşa fac, din nefericire, adversarii lui din politicã, din presã, de pe uliţã, ba chiar şi unii dintre foştii prieteni şi camarazi politici (Victor Viorel, par egzamplu), care-i cer deja capul, sub cele mai diverse maniere. Nea Mustaţã se ţine, deocamdatã, tare pe poziţii şi îşi continuã, destoinic, pe la televiziuni, demonstraţiile sale de susţinere a programului de guvernare – şi acesta din ce în ce mai contestat. Mai ales dupã aşa-numita „miercure neagrã”, sintagmã penibilã prin care a fost denumitã ziua în care a fost adoptatã ordonanţa guvernamentalã de urgenţã  privind „revoluţia” fiscalã. Revoluţia fiscalã! Auziţi şi dumneavoastrã! Are şi propaganda asta nişte pusee de inspiraţie de te apucã, pardon de expresie, cãscatul pe budã. Sfatul nostru? Sã aşteptãm cu toţii ca aceastã „revoluţie fiscalã” sã-şi arate primele efecte, pozitive sau negative, şi-apoi sã ne, cum sã zic, poziţionãm. Aşa mi se pare corect.

* Dupã circul stradalo-mediatic cu audierea lui Liviu Dragnea, hop şi bolovanul din Deal cu un… punct de vedere despre nevoia de Justiţie independentã şi cu ironizarea declaraţiilor unor oficiali prind „statul paralel”. Bine, nu chiar el a exprimat respectivul punct de vedere, ci a, pardon de expresiune, însãrcinat-o pe pãluga aia purtãtoare de vorbe s-o facã. Tutulina cu pricina, ori de câte ori o pune stãpânul sã gãvãreascã în numele lui, vine cu pletele lãsate pe ocheţi şi cu un ton de parcã întregul univers ar sta, vorba Poetului, în degetul ei mic. Şi bont. Revenind la stãpânul ei, ne vedem nevoiţi sã constatãm cã omului i-a intrat în cap ideea cã toate gafele guvernãrii PSD-ALDE se contabilizeazã în dreptul lui ca… bile albe! Maistre, nu zic cã n-o fi aşa, dar una e în tãrtãcuţele fãcãleţilor de sondaje şi cu totul altceva în proza plinã de mâzgã a realitãţii. Aşa cã nu ar fi exclus ca, peste vreo doi ani, când speri mata sã te mai aleagã românii şi serviciile lor pentru un nou mandat sã constaţi cu durere cã ţi-ai fãcut nişte socoteli greşite. Bine, noi am vrea ca pocinogul sã ţi se întâmple ceva mai devreme, astfel încât sãrbãtorirea Centenarului Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, de anul viitor, sã nu te mai gãseascã la Cotroceaua mov. Doamne ajutã!

* Latifundiara din fruntea DNA, funcţie din care nu se dã dusã, zisã şi Faraoanca, zisã şi Luluţa Baschetbalista, sfideazã, în continuare, cu tupeu şi nesimţire, atât legile cât şi instituţiile Statului Român şi refuzã sã se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetã privind alegerile prezidenţiale din decembrie 2009. Mãi bãieţi, noi înţelegem cã primul penal/corupt al neamului are tot interesul sã o ţinã acolo, cu ambasadorii lui peşte prãjit cu tot, dar mai avem şi alte autoritãţi ale Statului, care, vãzând aceastã imensã sfidare, acest colosal tupeu, ar avea toatã îndreptãţirea sã-i dea un şut menit sã o propulseze cãtre Sibiul natal, de unde a pescuit-o matrozul chior. Tudorele, neicã, dã-o domnule afarã, cã este din ce în ce mai greu de suportat aceastã cucoanã mâncãtoare de pomana porcului cu asistenţã politico-sereistã!

* Craiova şi-a inaugurat noul stadion. Actuala echipã de Liga I a craiovenilor, CSU, a primit, în sfârşit, şi palmareasul Universitãţii Craiova, aflat în posesia lui Mititelu. Din pãcate, meciul inaugural  de pe „Noul Oblemenco” s-a încheiat catastrofal pentru olteni – 0-4, cu Slavia Praga! Lasã, cã scot ei prazul altãdatã! Dar nici cu Naţionala de fotbal nu ne e ruşine. Cam la fel au pãţit-o şi bãieţii lui  Contra… contra reprezentativei Olandei. Şi dacã mai adãugãm arbitrajul catastrofal al lui Ovidiu Haţegan la partida de calificare la Mondialele din Rusia, dintre Irlanda de Nord şi Elveţia, avem o imagine cât se poate de plasticã a molimelor care bântuie prin fotbalul românesc…

About autor