Adrian Duicu şi promisiunea de pe ţeava ruginitã

Dacã cineva îşi închipuia cã proiectul utopic al lui Constantin Sârbulescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi în perioada 1996-2008, a fost îngropat pentru totdeauna, ei bine s-a înşelat. Actualul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, în prima sa conferinţã de presã, a readus în discuţie aceastã temã.

 

Subiectul  a fost de-a lungul anilor foarte dezbãtut, dar a fost, în primul rând, o dulce promisiune pentru severineni pe care Constantin Sârbulescu – la vremea respectivã un fruntaş al PSD-ului – a ştiut foarte bine sã o exploateze. Cum municipiul Drobeta Turnu Severin este alimentat cu apã din Dunãre, aspiraţia severinenilor a fost dintotdeauna ca la robinetele lor sã curgã apã de izvor. Cã nu s-a întâmplat aşa ceva este de notorietate, cum la fel de bine cunoscut este şi faptul cã banii alocaţi pentru aceastã lucrare s-au dus pe apa sâmbetei. Apa de la Topleţ  s-a oprit la Golful Cernei, adicã la marginea Orşovei, iar dinspre Turnu Severin conductele au fost întinse pe traseu pânã la Gura Vãii. De aici şi pânã la Orşova, soluţia propusã de cãtre proiectant nu mai era de actualitate, zona în cauzã având un relief foarte periculos. Între timp, la Drobeta Turnu Severin, furnizorul de servicii apã-canal, SECOM SA, a reuşit cu fonduri europene sã reabiliteze reţeaua de apã-canal, sã construiascã o staţie de epurare a apei, astfel cã în momentul de faţã apa de la robinet corespunde normelor în vigoare. În aceste condiţii, Uniunea Europeanã sub nicio formã nu ar mai finanţat o altã lucrare de aducţiune a apei, chiar dacã ipotetic vorbind proiectul de aducţiune cu apã din sursa Topleţ ar fi fost viabil.

Dar, sã revenim la conferinţa de presã a lui Adrian Duicu, care a vrut sã taie rãsuflarea jurnaliştilor cu „subiectul bombã”. Pentru cã în campania electoralã a spus cã va finaliza proiectul de aducţiune a apei din sursa Topleţ, Adrian Duicu trebuia sã gãseascã acum o scuzã pentru promisiunea pe care nu o va onora. „Sã nu îmi reproşaţi peste 4 ani cã nu am realizat acest obiectiv”, a spus preşedintele CJ Mehedinţi. Ţap ispãşitor este, în opinia acestuia, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Marius Bãlu, care a vândut ţeava nefolositã. Duicu a vorbit jurnaliştilor despre un dosar penal în care se fac cercetãri, în care a fost stabilit şi un prejudiciu de circa 150 de miliarde de lei vechi. Pentru a fi convingãtor a adus la conferinţã şi câţiva funcţionari ai Consiliului Judeţean care, evident, nu ar fi putut spune nimic care sã-l contrazicã pe şeful lor. Cât despre ţeava pe care Duicu spune cã ar fi folosit-o în realizarea proiectului sãu, trebuie spus cã aceasta nu mai corespundea normelor europene pentru o aducţiune cu apã. Aşa se face cã reprezentanţii CJ Mehedinţi au hotãrât sã o valorifice pentru a mai aduce nişte bani la bugetul instituţiei. „Era absolut imposibil din punct de vedere tehnic sã mai continuãm aceastã lucrare. În aceste condiţii, printr-o Hotãrâre de Consiliu Judeţean, în 2009, am stopat aceastã investiţie şi la data respectivã, aveam circa 1400 de ml de ţeavã pe stoc. Pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul judeţean, deoarece ştim cu toţii cã de la an la an bugetul CJ a fost tot mai mic, am votat în CJ, cu douã treimi, sã scoatem la vânzare aceastã ţeavã. Banii de pe aceastã ţeavã au venit la CJ, pe capitolul investiţii şi aşa, am putut sã continuãm alte lucrãri, printre care reabilitarea unor secţii ale Spitalului Judeţean”, a spus Marius Bãlu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi.

Tags: ,

About autor